Vegetariánský boršč

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Diabetik
Intolerance laktózy
Bezlepkové (nezahušťovat jíškou) 

Dneska jsme si udělali k obědu typické, české, velikonoční jídlo. Ruský boršč :-D :-D :-D. Třeba přijde k chuti i Vám. :-)
Přeji krásné Velikonoce.



Boršč je výtečná polévka z červené řepy, která je typická pro Rusko a Ukrajinu. Podobné polévky se vaří i v Bulharsku, Polsku. Složení této polévky se liší asi vesnici od vesnice, ale základem je červená řepa, zelí, mrkev, cibule, silný vývar (nejčastěji masový),  vařené hovězí maso a zahušťuje se jíškou.
Některé regiony přidávají klobásu, někdo brambory, někdo dává petržel, celer, zakysanou smetanu a spousty dalšího.

V Česku je boršč hodně oblíbený a to zřejmě pro svou podobnost s naší zelňačkou.

Pokud nejste milovníci masa, určitě vyzkoušejte můj boršč, který jsem uvařila podle receptu známé z Ukrajiny, jen jsem jej upravila do vegetariánské podoby. Dobrou chuť.

Budete potřebovat (zhruba 6 - 8 porcí):
1 větší mrkev
1/4 celeru
1 petržel
2 menší řepy
1/3 rajčat v plechovce (nemusí být)
1 ciluli
100g kysaného zelí (může být i čerstvé, v tom případě musíte při ochucení přidat trošku octu)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 lžíce mleté papriky
olej
sůl
cukr
ocet
pepř
1,5 l zeleninového vývaru
zakysaná sojová smetana (např. Sojade)

Můžete místo masa přidat krátce před koncem vaření Seitan speciál.

Veškerou zeleninu si pokrájejte na libovolné kousky. Snažte se ale dělat zrhuba stejně velké. (doporučuji kostky 1x1 cm)
Na oleji opražte cibuli, poté přidejte řepu, mrkev, petržel, celer a krátce opékejte. Zapražte mletou paprikou. Poté přidejte koření, rajčata, zelí a zalijte teplým vývarem. Pod pokličkou vařte do změknutí zeleniny. Poté dochuťte solí, pepřem (případně teď přidejte seitan) a můžete lehce zahustit jíškou (nemusí být). Poté nechte ještě chvíli probublat. Servírujte na talířích se lžičkou zakysané smetany.
Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. kopr zajisté, ať si milovníci přidají, ale já bych z něj měla osypky :D to je snad jediná bylinka, kterou nemůžu ani cítit ;)

      Vymazat
  2. Jakým to zalévaté vývarem...? : ) masovým asi ne .. ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. používám normálně zeleninový vývar. buď si uvařím z mixu kořenové zeleniny, cibule, libečku a koření sama nebo mám doma sypký bio zeleninový bujon a když potřebuju rychle vývar a nechce se mi vařit, tak použiji ten z prášku... ale vždy jen v bio kvalitě a bez glutamátu a jiných lahůdek :-)

      Vymazat
  3. Dneska sme si posmakli, bomba! Ale vazne jen 100g zeli? Dal sem tam tak 300 a furt mi to prislo malo..super recept, mozna doporucim papynak bo ta repa mekne dost dlouho..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že boršč chutnal. Ono to zelí je dost o chuti... Někdo nemá rád tak kyselé, někdo ano.... :-) 300 g bylo určitě super ;-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Co děláte se zeleninou z domácího vývaru? Normálně přidáte k boršči?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, jelikož většinou vývar fakt vařím dlouho, tak v zelenině už nic moc nezůstane, tak ji dávám buď pejskům do jídla nebo slípkám ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky