středa 26. června 2013

Vegan pizza hotová za 10 minut

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Diabetik

Ano, čtete správně - pizza, která je hotová za 10 minut! Nevěříte? Tak čtěte dál :-) I na zdravě se stravujícího člověka občas přijdou chutě na něco nezdravého - pizzu, hamburger, hranolky, smažák,... pokud jste ale vegetarián, nebo vegan, tak si musíte buď nechat zajít chuť nebo si najít jinou alternativu. Nyní Vám přináším alternativu na pizzu ve veganském pojetí.
Na 1 pizzu budete potřebovat:
1 a 1/4 hrnku špaldové mouky
1/2 hrnku vody
lžičku olivového oleje
špetku soli
lžičku kypřícího prášku

dále také:
100g rajčatového pyré
sůl
bylinky
1/2 stroužku česneku

na ozdobení:
1 rajče
100g uzeného tofu
olivy

A nyní ten bleskový postup. V míse smíchejte mouku, vodu, olej, sůl a kypřící prášek. Těsto by mělo být vláčné, nelepivé - případně přidejte mouku.
Na pánvi (ano, na pánvi) rozpalte lžičku oleje. Těsto rozválejte na velikost pánve a dejte opéct na rozpálenou pánev. Jakmile se těsto opéká, tak smíchejte v misce pyré s rozmačkaným česnekem, bylinkami a solí. Na prkénku nakrájejte rajčata na plátky, olivy na čtvrtiny a tofu na kostičky. Troubu zapněte na maximální výkon!
Placku těsta otočte, potřete zvrchu rajčatovou omáčkou, pokryjte rajčaty, posypte olivami a tofu. Nechte ještě chvíli na pánvi a poté strčte na 5 minut do trouby.
Poté již můžete pizzu vytáhnout a dopřát si výbornou baštu! Dobrou chuť!

Recept volně inspirován J. Oliverem (Jamie vaří minutky).

15 komentářů:

  1. Nápad je to výborný, nicméně když už pizzu, tak z čerstvých kvasnic, jinak to není ono. Ale dobré to určitě je, soudě dle té vypečené kůrčičky, která mi na celé pizze chutná pokaždé nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tery, to máš zajisté pravdu. Recept na klasickou pizzu zde mám taky http://zdravejist.blogspot.cz/2012/09/celozrnna-pizza.html ale upřímně, tu za 10 minut neuděláš... toto je prostě jen taková rychlovka, když máš šílenou chuť a šílenej hlad ;) ale věřím, že by ti i tato chutnala ;) p.s. kůrčičky se právě díky tomu předpečení na pánvi vypečou dokřupava ;) mňaaam

      Vymazat
  2. Vypadá to jednoduše a dobře... :) Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili...!

    OdpovědětVymazat
  3. ty seš šikulka, vypadá to perfektně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to jednoduše, ale mě se určitě nepovede :-D Ale vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je dokonalost, přesně podle mého gusta, hned bych si dala! A asi celou! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mimochodem, mám v receptech, jak si dělám často na snídaně placky (s mákem, ořechy...) a je to úplně stejný postup - na pánvi, mouka, těsto, opéct... akorát jsou dělané na sladko, také vyzkoušej ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný, díky :) Akorát se mi to trochu rozpadá, na co mám dát příště větší pozor? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná nechat těsto chvíli uležet? Netuším, mně se vždy povede :-)

      Vymazat
  8. Tak tuhle vegan pochoutku si určitě na koeji někdy vytvořím! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Chválím, je mooc dobrá a asi už budu dělat jen a jen tuto :-)

    OdpovědětVymazat
  10. To je fakt super recept. Je to rychlé a moc dobré :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Zkazím něco, když osmažím placku den dopředu? Případně jak uchovat? Zamrazit? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. osobně si myslím, že placka ztvrdne, ale nezkoušela jsem to.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den