Chřestýšci

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Sezona chřestu v plném proudu a já letos nepřidala ještě ani jeden recept? Slibuji, napravím to... Mám pro Vás minimálně tři.... Co se chřestu týče, platí dvojnásob, že méně je někdy více, proto jej nepřekombinovávejte, ale opravdu si jej vychutnejte co nejprostější... Chutná božsky ;)
Jo a taky - nepodporujte chřest z Peru, Mexika či Španělska... Kupte ten "náš" slovenský... (český jsem ještě neviděla... ) Stejně je nejlepší... ;)

Nyní už ale hurá k prvnímu letošnímu chřestovému receptu. Připravte si se mnou chřestýšky... ;)



Suroviny:
500g zeleného chřestu
1 bal. listového těsta (vegan)
křen (takový ten ve skleničce)
dijonská hořčice
olivové paté
sezam
mák
vejce / voda s kurkumou a kapkou oleje

Z konců chřestu odkrojte zhruba 3- 4 cm (tyto kousky vyhoďte nebo použijte do vývaru). Listové těsto rozdělte na 3 části a každou rozválejte do obdélníku. Každou část potřete něčím jiným - první část potřete křenem, druhou dijonskou hořčicí, třetí olivovým paté. Následně listové těsto nakrájejte na 1 cm široké proužky, kterými (potřenou stranou ke chřestu) obmotejte chřest. Jakmile budete mít chřest obmotaný, potřete jej vejcem/vodou z kurkumou a posypte sezamem či mákem.
Pečte při 180°C dozlatova.

Do chřestýšků se pusťte nejlépe ihned, protože nejlepší jsou čerstvé.

Dobrou chuť.

Důležité! Pokud použijete bílý chřest, je nutné jej oloupat celý, kromě hlavičky a spodek chřestu rovněž odkrojit. U zeleného chřestu loupat nemusíte nic, pouze odkrojte konce. Pokud je ale chřest starší a není úplně čerstvý, tak jej raději oloupejte taky. Není nic horšího, než si pochutnávat na chřestu a muset ze zubů vytahovat tuhá chřestová vlákna!!!

V tomto receptu jsem testovala olivové paté z edelikatesy.cz. Paté mě překvapilo svou výtečnou, plnou chutí. Nejen že výborně doplňuje jemnou chuť chřestu a povznáší jej do jiné dimenze, ale rovněž se také hodí do toastů, těstovin či jen tak s křupavou bagetou.
Zdroj:http://edelikatesy.cz/shop/cs/olivypate-z-oliv/149-naturvie-pate-pomazanka-ze-zelenych-oliv.html


Komentáře

  1. Ahoj, vyzerá to super, chcem sa spýtať, že ak použijem šparglu bielu, nemusím ju variť? Dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, vařit se nemusí, ale bílý se na rozdíl od zeleného musí loupat celý... ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky