Opilé košíčky

Opilé košíčky podle mojí prababičky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM

Bez rumu nejsou Vánoce ani tyto božské košíčky

Jako malá jsem zbožňovala u babičky takové malé, čokoládové košíčky ve kterých byl cítit rum a bylo tam spousta oříšků. Jaké bylo moje zděšení, když jsem si asi v 15ti letech přečetla recept... Samý tuk, cukr, vajíčka a spousty dalšího, takže ve výsledku nešlo o nic moc zdravého. Letos jsem si řekla, že bych mohla košíčky vyzkoušet a udělat jejich zdravější verzi. Povedly se na jedničku!



Suroviny

Linecké košíčky

25 dkg hladké celozrnné mouky
9 dkg třtinového moučkového cukru
16 dkg rostlinného tuku typu Alsan
1 lžíce vanilkového pudingu (např. Alpro nebo domácí vychlazený)
1 lžička kukuřičného škrobu
citronová kůra z 1 BIO citronu

Náplň

10 dkg pomletých vlašských ořechů
10 dkg nasekaných rozinek
mletý třtinový cukr dle chuti nebo rýžový sirup
rum dle chuti
2 lžíce másla z vlašských ořechů (doporučuji TOTO od Sun and seed, lepší ořechové máslo jsem asi zatím nejedla)

Poleva

hořká čokoláda (pozor ne každá hořká čokoláda je veganská!)
kokosový olej

Postup

Ze surovin na linecké si vypracujte těsto, které dejte alespoň na hodinu odležet do lednice. Mezitím si nachystejte formičky na košíčky. Těsto namačkejte do formiček. Není nutné dopředu formičky vytírat tukem, ale pro klid v duši klidně před první dávkou formičky vytřete. Vytřete vždy, pokud používáte formičky nové. U nás se vytírá papírem od tuku ;-)  
Těsto mačkejte pouze po okrajích, aby pořád zůstal tvar mističky, abyste měli kam pak dát náplň.

Pečte ve formičkách v předehřáté troubě při 160 °C do růžova (zhruba 12 minut). 
Nechte vychladnout a poté opatrně vyklepněte.

Mezitím co se košíčky budou péci si můžete připravit náplň. Smíchejte všechny suroviny, aby vám vznikla hustá hmota.
Touto náplní plňte košíčky. Poté zakápněte čokoládou, můžete nazdobit nějakým sypáním 

Košíčky nechte pořádně ztuhnout. Poté si je dejte do uzavírací krabice a dále uchovávejte v chladnu. Nejlepší jsou tak týden po naplnění, kdy se náplň a těsto krásně rozleží.

Dobrou chuť!

Vaše Lenča

Pro více vánoční inspirace mrkněte na můj nový počin - vánoční ebook plný receptů a tipů na etičtější Vánoce. Více info ZDE 





Komentáře

Oblíbené příspěvky