Vegetariánské mléčné produkty

Dlouho, předlouho jsem se domnívala, že mléčné produkty jsou všechny vegetariánské. Když už si občas něco mléčného koupím, sahám po farmářských či BIO produktech a tam jsem nikdy nenarazila na nic podivného ve složení. Jaké bylo moje zděšení, když jsem dostala chuť na oblíbené pochoutky z dětství (mléčná krupice, Pribinák apod.) a zjistila jsem, že obsahují živočišnou želatinu! Stejně tak sýry, které se sýří buď syřidly mikrobiálního původu nebo syřidly živočišného původu, která se získávají z žaludků telat.
Dala jsem se tudíž do pátrání a rozhodla jsem se sepsat kratší článek, třeba to zaujme i někoho dalšího.
Pribináček nebrat! Obsahuje želatinu!

Článek budu postupně rozšiřovat, jakmile mi přijdou další odpovědi od mlékárenských výroben. Zatím mi odpověděla pouze Polabská mlékárna. Zbytek informací je z internetu.

Opravdu vegetariánské jogurty:

Zde jsem žádný podrobný seznam nenašla. Na rozdíl ale od syřidel, jejichž původ nemusí být uveden na obalu, tak želatina ve složení uvedena být musí. Proto stačí pečlivě číst složení.
Po asi dvouhodinovém studování jogurtů a mléčných dezertů v Tesco, jsem přišla na tyto společné body:

  • v BIO jogurtech jsem nenašla žádnou želatinu 
  • většinou se kvalitní jogurty obejdou bez želatiny, naopak ty nejlevnější obsahují želatinu skoro vždy
  • čím je mléčný dezert sladší, z více surovin apod. tím pravděpodobněji obsahuje želatinu. Bohužel v produktech pro děti je velice častým jevem. 
  • mimo želatiny obsahuje velká většina jogurtů, které jsou dobarvovány dočervena/fialova apod. obsahují E120 (košenila), což je barvivo získávané z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopilus coccus. A nejen tato éčka. Pokud chcete vědět více o éčkách a o tom, která jsou získávána ze zvířat, doporučuji si prostudovat TUTO STRÁNKU.


Opravdu vegetariánské sýry
      Madeta
o   Primátor
o   Moravský bochník
o   Eidam 30% a 45%
o   Uzený Eidam
o   Madeland
o   Madeland light
o   Cottage
o   Mozzarella
o   Uzená Mozzarella
o   Akawi
o   Jadel
o   Blaťácké zlato
o   Kamadet
o   Niva
o   Caesar Bleu
o   Zlatá niva
o   Romadur

Pribina
o   Král sýrů Hermelín
o   Král sýrů Hermelín s pepřem
o   Král sýrů Hermelín s paprikou
o   Král sýrů hermelín s česnekem
o   Géramont
o   Géramont s pepřem

Mlékárna Olešnice
o   Všechny sýry a tvarohy

Povltavské mlékárny
o   Čerstvé sýry
o   Lučina
o   Plísňové sýry, Hermelíny obsahují živočišné syřidlo!

 Mlékárna Želetava
o   Všechny sýry obsahují vegetariánská syřidla
o   Eidamy, Moravský blok, Gervais, Fénix, měkký, jemný a tučný tvaroh

Polabské mlékárny (16. 1. 2015)
o   Bio tvarohy (tvaroh Milko, Tvaroh naše Bio, ochucené tvarohy s jogurtem jahoda a brusinka, privátní značka Billy – Naše Bio tvarhos s jogurtem jahoda, brusinka, naše bio dezert z tvarohu a jogurtu čokoládový, naše bio dezert z tvarohu a jogurtu vanilkový, Matylda banánová, malinová, vanilková a čokoládová
o   Bio sýry
o   Řecký jogurt Milko
o   Farmářský jogurt Milko
o   U ostatních tvarohových výrobků a sýrů v konvenční kvalitě je použito syřidlo živočišného původu

Olma (19. 1. 2015)
o Živočišné syřidlo užívají při výrobě tvarohů
o U Nivy používají mikrobiální syřidlo
o U ostatních produktů syřidlo nepoužívají

Zdroje: 
Emailová komunikace s výrobním oddělením Polabských mlékáren (ze dne 16. 1. 2015)
Emailová komunikace s výrobním oddělením firmy Olma (ze dne 19. 1. 2015)



Komentáře

  1. Ahojky,
    když jsem ještě jedla sýry, tak jsem si také dělala průzkum. Co jsem zjistila bylo to, že velkovýroby většinou používali rostlinná syřidla a naopak malovýrobci s bio produkcí (které by člověk podpořil raději) využívají převážně pepsin - právě z žaludků telat... Ale to už je pryč a už se tím trápit nemusím, díkybohu za veganství ;) Ale třeba vína, když už si občas dáme si pečlivě hlídám, aby byla veganská, výrobci vín také nejsou povinni uvádět, čím víno číří.. Dělají nám to těžké že? :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Sýření klasickými syřidly si troufám říct, že už se dneska skoro neprovádí, poněvadž je to drahé. Želatina ve výrobcích pro děti je samozřejmě problém pro vegetariána, ale trošku mi z článku vyznělo, že je to podle tebe snad závadné. Závadný je pribiňák jako celek, protože to je narvaný akorát tukem + cukrem, žádnou přidanou hodnotu to fakt nemá. Želatina je aspoň prospěšná na klouby, rostlinných ekvivalentů bohužel moc neni. Samotamo, že výrobci nejsou takový dobráci, aby mysleli na naše klouby, ale šidí tim použití tuku, který je drahý, ale to je zas na jinou diskuzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jedna věc: aspoň je pěkně vidět, jak moc jsme dneska vytržení od zemědělství a výroby potravin. To, že dneska známe postupy, jak nahradit telecí žaludky rostlinných/mikrobiologickým syřidlem je doopravdy výdobytek posledních let, pokud teda mluvíme o sladkém sýření. Celý věk se to bohužel provádělo enzymy z telecích žaludků, ale pochybuji, že byla telata někdy primárně poražena z tohoto důvodu, což nemění nic na tom, že je hnus porážet čerstvě odstavenýho kojence z jakýhokoliv důvodu.

      Vymazat
    2. Verčo, tenhle článek je hlavně pro ty, kteří jí vegetariánsky. Proto tu nebudu psát, že na želatině není nic špatného :-) jen tu prostě upozorňuji na problém, který mě osobně dost překvapil... že dost věcí, které se tváří jako vegetariánské, vegetariánské nejsou. :-)
      Navíc si osobně myslím, že pokud člověk jí minimum živočišných produktů, zejména masa, tak má klouby povětšinou v pořádku, právě nadbytek živočišných produktů ve stravě (která obsahuje kyselinu močovou, která se usazuje v kloubech atd.) způsobuje problémy s pohybovým aparátem :-) ale to je zas na celý článek :-)
      a děkuji za tvou reakci, jsem ráda, když se o tématech diskutuje :-)
      hezký den :-) Lenča

      Vymazat
    3. Jo samozřejmě to nemělo být nějak rýpavé a chápu, že pro vegetariány (a tuplem pro vegany) musí být často problém najít potraviny, které 100% vyhovují. No s tou kyselinou močovou je to tak, že se tvoří především až v organismu z bílkovin, tzn. pokud se budeš přecpávat i ryze veganským proteinem (budeš přijímat nadbytek bílkovin), tak se ti bude tvořit jejich odbouráváním v játrech víc kyseliny močový a ta poškozuje chrupavky atd (ale to mluvíme už o docela pokročilým stadiu). Jde spíš o množství přijatejch bílkovin než o to, jakýho jsou původu. Organismu je jedno jestli zpracovává aminokyseliny ze sójy nebo z vepře, ve finále ten amoniak potažmo močová kyselina stejně vznikne. Aspoň to je teda můj biochemikářskej názor, nejsem žádný vědátor nebo doktor!

      Vymazat
    4. Ale znalosti mas, dobre vediet ,)

      Vymazat
    5. Ale znalosti mas, dobre vediet ,)

      Vymazat
  3. Dobry den,
    diky moc za tento clanek. Ac sama mnoho let vegetariankou a vyhybala jsem se zelatine, o tech syridlech jsem ziskala povedomi az nedavno. Z vyctu OK syru vyradte Primator, dle sdeleni Madety (tento tyden) pri vyrobe Primatoru pouzivaji zivocisne syridlo. Dale take upozornim, ze mozna ne vsichni vegetariani vedi, ze kapsle, ve kterych jsou nektere leky a potravinove doplnky, jsou ze zelatiny. Takze vegetarianovi nezbyde nez obsah kapsle zamichat do vody a kapsli darovat nevegetarianovi s nemocnymi klouby, nebo vyhodit :).
    Existuji uz i veganske kapsle, ale asi budou tezko k dostani...zatim.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jaké sýřidlo je použito v Pribiňáčkovi-tyčince, děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky