Makovec s tofu tvarohem a jahodovým přelivem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru
Bez pšenice

Pokud patříte mezi milovníky máku, zbystřete! Tento recept vám nesmí uniknout. Konečně se mi podařilo najít recept, který je veganský, bez palmového tuku, cukru a přitom je lahodný a moooc dobrý. Vyzkoušejte a napište, jak vám chutnalo :-). 

Suroviny:

makovec (dortová forma o průměru 26 cm):
2 hrnky špaldové mouky
1 hrnek mletého máku
5 lžic řepkového oleje
1 hrnek rostlinného mléka
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1/3 hrnku rýžového sirupu
1 lžíce vanilkové hrašky
3 lžíce vody

Tofu tvaroh:
1 bal. Tofu natural
1 citron (šťáva a kůra)
1 lžička vanilky
rýžový sirup dle chuti
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 dcl rostlinného mléka

Jahodový přeliv:
2 hrnky jahod
rýžový sirup dle chuti


Nejprve upečte makovec. V míse smíchejte sypké suroviny – mouku, mák, kypřící prášek a hrašku. Následně postupně přimíchávejte tekuté suroviny – olej, mléko, sirup a vodu. Doporučuji použít šlehač, je to rychlejší, ale jde to i ručně, jen musíte být pečliví, abyste v těstě neměli hrudky :-). Jakmile bude těsto pořádně promíchané, vylijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 30 minut.  

Mezitím si připravte tofu tvaroh. Tofu nakrájejte na kostky, přidejte citronovou šťávu a kůru, vanilku, sirup a kukuřičný škrob. Mixujte na jemnou kaši, případně nařeďte rostlinným mlékem. 

Jahody rozehřejte v hrnečku s troškou sirupu a krátce povařte.

Upečený makovec nechte vychladnout, polijte tofu tvarohem a dejte ještě na 10 minut zapéct do trouby. Servírujte s jahodovým přelivem. 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Můžu se zeptat, tofu tvaroh se na makovém korpusu již dále nepeče, i když je v něm přidaný škrob? Nevadí, že tam zůstane jakoby syrový? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete jej zapéct. To mě nenapadlo. Určitě je to lepší ;-) Upravím v receptu, díky za tip. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky