Razítkové sušenky
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Jeden z vánočních dárků, který mě
opravdu potěšil, byla razítka na sušenky, které jsem si již
dlouho přála. Proto jsem je musela co nejdříve vyzkoušet. Co se
receptu týče, tak jsem sáhla o osvědčené vanilkové klasice,
taky proto, že mi tu zbyl ještě kousek Bio Alsanu od Vánoc a
volal o spotřebování.
Na 30 sušenek si připravte:
200 g špaldové mouky
100 g rýžové mouky
200 g Bio Alsanu
80 g mletého třtinového cukru
kůra z 1 Bio citronu
1 lžička vanilky
Těsto zpracujte na vále a nechte 30
minut v lednici odpočívat. Poté vyválejte na pomoučněném vále
na tloušťku asi 4 mm a vykrajujte sušenky, které rovnou i
orazítkujte. Skládejte na plech a pečte při 170°C zhruba 12
minut (Já pekla na dolní a horní ohřev, 10 minut, poté na horký
vzduch 2 minuty kvůli barvě).
Recept na těsto je univerzální.
Vychází z předpisu 300 g mouky, 200 g tuku a 100 g cukru. Dá se
všelijak obměňovat a přidávat suroviny, které máte rádi.
Kakaové sušenky uděláte tak, že
odeberete 2 lžíce mouky a nahradíte 2 lžícemi kakaa.
Ořechové – 100 g mouky nahradíte
100 g mletých oříšků, ale pozor na tomto receptu nevynikne
struktura razítka.
Místo citronu dejte pomerančovou kůru
a místo vanilky skořici a máte božské pomerančové sušenky.
Do základu přidejte 50 g nasekaného
kandovaného zázvoru a kůru z citronu a rázem máte báječné
zázvorové sušenky :-).
Mňam, myslíš, že by šla i varianta bez lepku?
OdpovědětVymazat