Intolerance laktózy - recenze

Kniha Intolerance laktózy od autorky Doris Fritzscheové vydalo nakladatelství NOXI a zaručeně potěší ty, které trápí potíže s trávením mléčných problémů.

Laktózová intolerance - tento pojem je jedním z deseti nejčastějších, který vyhledávají čtenáři mého blogu a proto věřím, že tato recenze najde své čtenáře.
Laktózová intolerance je "porucha", kdy tělo není schopno strávit laktózu, což vede k mnohým, zejména trávicím obtížím.

Na úvod bych ráda doporučila všem zájemcům knihu od T. C. Campbella "Čínská studie", která je jednou z největších studií všech dob, která se zaměřovala mimojiné i na to, proč není pro tělo vhodná konzumace mléčných výrobků. Sice byla prováděna na asijské populaci, která má nižší práh snášenlivosti mléčných výrobků, ale to jí neubírá na informační přínosnosti pro každého z nás.
 Mých pár slov k intoleranci laktózy. Když se na tuto problematiku podíváme rozumně, tak žádný savec v dospělosti nekonzumuje mateřské mléko. I pro člověka je fakt, že mateřské mléko je dobře tráveno v dětství a se zvyšujícím se věkem schopnost trávit laktózu klesá. Obvykle se uvádí hranice 2 - 5 let věku. Následně už tělo nepotřebuje mateřské mléko a schopnost trávení laktózy zaniká. Trávit laktózu v dospělosti zvládnou jen někteří, například u Asiatů jen 5 % dospělých, u Jihoameričanů jen 25 %, u Jihoevropanů 30 - 60 %, u Středoevropanů 80 - 85 %. Nejlépe v dospělosti tráví laktózu Severoevropané - 95 %.
Mléko se konzumuje hlavně proto, že obsahuje vápník a proto většina lidí pojídá mléčné výrobky, aby měly silné a zdravé kosti. Bohužel, i když se nás mlékáranský průmysl snaží přesvědčit o opaku, je pravda ta, že mléko sice obsahuje dobře vstřebatelný vápník, ale celkové složení mléka spíše střeva zahleňuje a způsobuje vyplavování vápníku z kostí, což je patrné u národů, které mají největší spotřebu mléčných výrobků a zároveň nejvyšší výskyt osteoporózy. Není to zvláštní? Naopak státy, kde se mléko nekonzumuje nebo konzumuje minimálně, tam je výskyt osteoporózy minimální.
A to nemluvím o tom nejdůležitějším a to etická stránka mlékárenského průmyslu, která skrývá utrpení často mnohem větší než průmysl masný. Doporučuji shlédnout filmy Cowspiracy, Earthlings (Pozemšťané), Tlustí, nemocní a téměř mrtví, Raději vidličky než nože apod. :-)

Nyní zpět ke knize. Je rozdělena na část teoretickou a na praktickou, receptovou část.
Člověk, kterého trápí po konzumaci mléčných výrobků zdravotní problémy se díky knize snadno dopátrají, zda trpí intolerancí laktózy a zda musejí navštívit lékaře. Pomůže jim k tomu test laktózové intolerance. Pokud již problémy máte, výbornou pomůckou je výživový deník, kam si můžete zapisovat co jste snědli, kolik to obsahovalo laktózy a jak jste se po konzumaci cítili.
Líbí se mi podrobný, ale jasně a stručně psaný popis samotné laktózové intolerance, co je to laktóza, jaké jsou příčiny LI, jaké jsou její formy, symptomy, jak se LI zjišťuje a také rozlišení mezi LI a alergií na mléko.
Praktická část začíná třífázovým programem léčení, následuje průvodce přísadami a tipy na co si dát pozor při nákupu potravin, tabulky obsahující rostlinné zdroje vápníku a minerálních látek a vitamínů v mléčných výrobcích. Líbí se mi rovněž desetibodový program pro vaše zdraví, který zahrnuje pestrost, pětkrát denně ovoce či zeleninu, dostatek obilnin a brambor, dostatek pití tekutin, a mnoho dalších tipů. Jen nesouhlasím s tím, že by se denně mělo konzumovat mléčný výrobek neobsahující laktózu či s nízkým obsahem laktózy. Myslím si, že je zbytečné zatěžovat trávení něčím, co se dá přirozeněji nahradit právě pestrostí ve stravování.
Samotné recepty jsou rozdělené do kapitol Snídaně, Svačina, Teplá jídla, Studená jídla a Dezerty a koláče. Podotýkám zase, IL neznamená bez masa a vajec. Ale pro inspiraci a možnost nahlédnutí do stravování bez mléčných výrobků je kniha dostačující. Určitě se bude líbit všem, kteří špatně tráví mléko. Doporučuji ji zejména kvůli teoretickým informacím. Kvůli receptům bych se přikláněla spíše k veganským kuchařkám, kde mají přeci jen vegani více praxe a zkušeností s vytvářením receptů bez mléčných surovin. A řekla bych, že veganské kuchařky jsou více pestré i co se týče nových a zajímavých surovin.

Zdroje:
J. Průchová, Pravda o mléce
T. C. Campbell, Čínská studie
D. Fritzsche, Intolerance laktózy
H. Zemanová, Bioabecedář

Komentáře

Oblíbené příspěvky